Grunneier Ole Morten Vegusdal: – Arbeidet med å få på plass et kraftverk her i bygda har vært en helt spesiell tid i livet mitt

Småkraften skaper store verdier for grunneiere over hele landet. En av dem er Ole Morten Vegusdal. Han er grunneier ved Flateland Kraftverk, lokal ildsjel og kanskje viktigst: småkraftentusiast.

I slutten av august åpnet Flateland Kraftverk, som drives av Cadre. Kraftverket eies av Finsk Kraft AB, i tillegg til 11 grunneiere. Blant dem sosionomen Ole Morten Vegusdal, som bor på familiegården i Vegusdal i Birknes kommune i Agder.  

– Dette har vært en vitamininnsprøytning for det lille lokalsamfunnet vårt. Mange har engasjert seg i utbyggingen av anlegget, forteller Ole Morten Vegusdal.  

På gården i har Vegusdal videreført en generasjonsrik arv. Som etterkommer av en lang rekke grunneiere har gårdseieren tatt over stafettpinnen.

Grunneierne på Flateland i Vegusdal var med å stikke den første spaden i jorda sommeren 2021.  

Er du grunneier? Har du en fallrett? Vil du undersøke mulighetene for utbygging av småkraft?

Flateland Kraftverk, som har vært under bygging siden 2021, vil produsere 47 GWh fornybar energi årlig. Dette er nok strøm til å dekke behovet til 2500 husholdninger. Det tilsvarer hele Birkenes kommune – pluss rundt 500 til. Kraftverket åpnet 29. august, med offisiell åpning ved stortingsrepresentant Gro-Anita Mykjåland, storstilt fest og mange deltakere.

Det nye kraftverket inspiseres og vises stolt frem under den offisielle åpningen i slutten av august.
Stortingsrepresentant Gro-Anita Mykjåland (Sp) foretok den høytidelige åpningen. Fun fact: De samme to spadene som tok de første spadetakene ble overrukket som et minne om det gode samarbiedet.

Kraftverket vil skape verdifulle tilskudd til gårdsdriften, og i anleggsperioden merket lokale bedrifter – som Joker’n på hjørnet – et stort hopp i omsetningen, kan Vegusdal fortelle.  

Hvis du er grunneier og det finnes et vassdrag på din eiendom, har du som regel også fallrettigheter som kan brukes til å lage fornybar kraft. Den kraften har du som grunneier rettighet til å bygge ut og få betalt for.  

Også på Flateland blir grunneierne kompensert med fallrettsleie. Flere av de som er i det lokale grunneierlaget sammen med Vegusdal er også aksjonærer i kraftverket.

– For min del utgjør det nærmere 100 000 kroner i året. Det i seg selv blir man jo ikke rik av, men sånne inntekter kommer godt med når gården og eiendommen skal holdes ved like, sier han.

Lagde stekte poteter og speilegg til arbeiderne

Vegusdal har vært en pådriver under hele utbyggingsprosessen. Blant annet har han servert spesialiteten stekte poteter og speilegg til alle som jobbet på anlegget, både dag og natt.  

Grunneier og kulinarisk sjef: Ole Morten Vegusdal har aldri hatt så mye mat i kjøleskapet som i perioden byggingen pågikk.

– Min innsats har gått mest i mat. Jeg har servert gutta på anlegget alle måltider som de skulle ha, og jeg har sjeldent hatt så mye mat i kjøleskapet som jeg hadde under byggingen, sier en lattermild Vegusdal.  

Flateland kraftverk ble bygget på rekordtid takket være godt samarbeid mellom entreprenøren Tinfos, Finsk Kraft AB og Cadre.  

Nye bekjentskaper og faglig påfyll

Vegusdal er godt fornøyd med samarbeidet med Cadre.

– Arbeidet med å få på plass et kraftverk her i bygda har vært en helt spesiell tid i livet mitt. Jeg har fulgt prosjektet tett hele veien, blitt godt kjent med de som har stått på og observert hvordan man bygger tunneler. Samarbeidet med Cadre har vært utrolig bra, sier han.

Finsk Kraft, som eies av 17 lokale og regionale finske energiselskaper, er største eier i kraftverket. De tok også turen til åpningen.

  Han kan også fortelle om en lærerik og givende prosess.  

– Jeg har lært og opplevd utrolig mye i prosessen. Nå kan jeg for eksempel teknisk terminologi som stuff og bakstuff, som er foran og bak i selve tunnelen. Men jeg har også lært mennesker å kjenne. Selv om jeg ofte omtales som grunneier, så er jeg utdannet sosionom. Det har vært mange gode menneskemøter i denne prosessen, sier han.

Daglig leder i Cadre, Carl-Fredrik Lehland, skryter av samarbeidet med Vegusdal og de andre grunneierne.

Carl-Fredrik Lehland, daglig leder i Cadre, takket både grunneiere og entreprenører da Flateland Kraftverk offisielt ble åpnet.

– Takket være godt samarbeid med både grunneiere og entreprenør kunne vi starte opp produksjon tre måneder før avtalt tidspunkt. Kraftverket har vært i prøvedrift siden januar 2024, og alle erfaringer til nå viser at alt fungerer som det skal, sier Lehland.  

Det har vært en lang og utfordrende prosess å få ferdigstilt Flateland Kraftverk. Et øyeblikk Vegusdal husker spesielt godt var oppstarten for tre år siden:

– Det var tøffe saker. Sent på høsten skulle de begynne å sprenge seg inn i fjellet. Du kan si hva du vil om Vegusdal, men det blir fort kaldt og mye snø her. Kulde kan by på en skikkelig utfordring. I tillegg jobbet vi mot klokken. Hvis ikke arbeidene hadde oppstart innen høsten 2021, så hadde vi mistet konsesjonen. Da hadde det ikke vært noe Flateland Kraftverk i dag, sier han.

Klar oppfordring til andre grunneiere

Nå oppfordrer Vegusdal sterkt andre grunneiere å bygge ut småkraftverk hvis de har mulighet.  

– Hvis de er så heldige å eie et vassdrag så bør det undersøkes om det kan være lønnsomt å bygge ut. Så må man vurdere de negative ringvirkningene i naturen og sånne ting. Det har ikke vært noen naturvernskonflikter knyttet opp mot dette anlegget. Arbeidet har blitt gjort på en skikkelig, ryddig og bra måte. Så jeg tror folk er ganske fornøyde.  

Han er likevel tydelig på at en utbygging krever en tydelig plan.  

– Først og fremst så trengs det en god plan fra utbygger. Så trengs det god prosjektledelse. Du trenger dyktige fagfolk i alle ledd. Men jeg tror jo at gode planer, gode avtaler og god kommunikasjon underveis er viktig, sier Vegusdal.  

Er du grunneier? Har du en fallrett? Vil du undersøke mulighetene for utbygging av småkraft?

Om Cadre

Cadre er en norsk vannkraftsprodusent som eier, driver og utvikler småkraft. Vi er en trygg, erfaren og lønnsom partner for grunneiere over hele landet. Sammen skaper vi fornybar energi, vekst og verdier i hele Norge.  

Vi har som mål å levere 2 TWh vannkraft til Norge innen få år, nok til å forsyne 125 000 husstander med strøm. Cadre har allerede 50 avtaler om fallrettigheter og 10 konsesjonssøknader inne hos NVE.  

Vi er opptatt av å bruke erfaringen vår til å få mer ut av elven, uten å ta mer av elven. Alle grunneiere vi samarbeider med, og hele lokalsamfunnet rundt, skal tjene mest mulig penger på småkraftverkene våre, men de skal også være stolte over måten det skjer på.

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat. Vi er en trygg, erfaren og lønnsom partner for grunneierne våre. Sammen skaper vi fornybar energi, vekst og verdier over hele landet.