Småkraften er en realistisk og god løsning av flere gode grunner:
1. Småkraften er en viktig verdiskaper i distriktene
- Ikke bare bidrar småkraften med over 700 millioner kroner i fallrettsleie til 7000 grunneiere over hele Norge, det skaper også store verdier direkte og lokalt, i form av eiendomsskatt til kommunen, inntekter til grunneierne og aktivitet i vertskommunene. I byggefasen blir ofte lokale entreprenørerog arbeidsfolk benyttet.
- Småkraftverk er en forutsigbar, langsiktig og kjærkommen inntektskilde for grunneiere over hele Norge – som ofte er bønder eller lokale næringsdrivende. Det er grunneierne som eier elva, mens kraftselskapene leier fallrettighetene.
- Utviklingen og driften av småkraftverk bidrar til lokal verdiskaping og bosetning rundt om i hele landet, som dermed gjør at folk kan bli boende i distriktene.
2. Småkraften er en god kilde til fornybar energi, med få ulemper
- Småkraftverkene er ofte tett på lokalsamfunnet, som gjør at det lyttes og skapes ekte medvirkning. Vi har blant annet utviklet et av Norges mest laksevennlige kraftverk, Boen kraftverk, i Kristiansand kommune. Her har vi tatt i bruk fremtidens løsninger for vannkraft og samler erfaringer, som vi deler med både myndighetene, fagmiljøene og alle typer interesseorganisasjoner.v
- Småkraft skaper ny fornybar energi, med små inngrep og et lite miljøfotavtrykk, selv i sårbare elver. Småkraftanlegg tar ikke hele elven, kun deler av vannføringen. Mindre vassdrag og vannforekomster kan produsere betydelige mengder fornybar energi, samtidig som vi minimaliserer miljøpåvirkningen. Dette er helt i tråd med ambisjonene som Energikommisjonen har satt for Norges overgang til fornybar energi.
- Vi hører sjeldent om konflikter i forbindelse med norske småkraftverk. Og når grunneierne har stor innflytelse, blir det lite konflikter.
- Småkraften passer godt inn i nasjonale forventninger og målsettinger om å øke andelen fornybar energi mot 2030, øke total energitilgang og kutte 55 prosent av norske utslipp. Energikommisjonen peker på at vi trenger 40 TWh i kraftproduksjon innen 2030.
- Småkraftprosjekter representerer et bærekraftig og lokalt forankret alternativ til de store kraftverka som ofte krev store inngrep i naturen.
3. Alle bekker små, gjør som kjent en stor å
- Ved å utnytte mindre vassdrag og vassressurser, kan vi produsere store mengder fornybar energi, samtidig som vi minimaliserer miljøpåverknaden. Moderne småkraftverk får mye ut av elva, uten å ta mer av den.
- Den norske småkraftbransjen produserer i dag hele 8 TWh fornybar energi. Det er over 5 prosent av den totale kraftproduksjonen i landet vårt.
- Enda viktigere: Vi kan bygge ut 8 TWh til med ny småkraft de neste få årene. Det tilsvarer enda mer kraft til alle husstandene i Fredrikstad, Sarpsborg, Tromsø, Ålesund, Kristiansand og Drammen – samlet. Det høres nesten for godt ut til å være sant, men krever bare at det faktisk blir lagt til rette for det.
- Det er summen av produksjonen i Norge som fører til forsyningssikkerhet. Derfor mener vi at småkraftverk vil tjene til forsyningssikkerheten og sørge for at man ikke må bygge ut mer ny kraft enn helt nødvendig.
- Småkraftverk vil være en del av løsningen for å få mer energiproduksjon i årene frem mot 2027, når alternativer som vind og havvind ikke vil være på plass raskt nok for å bøte på det store behovet vi møter. Her seiler småkraft opp som et naturlig alternativ.