En festdag for småkraften

Det var stor interesse da stortingsrepresentant Gro-Anita Mykjåland klippet snoren under den offisielle åpningen av Flateland kraftverk.

Det var stor interesse da stortingsrepresentant Gro-Anita Mykjåland (Sp) klippet snoren under den offisielle åpningen av Flateland kraftverk. Det blir det 25. kraftverket i porteføljen til Cadre.

– Vi har hovedkontor i Kristiansand og er ekstra stolte over å åpne et nytt kraftverk i vårt eget hjemfylke. Det var fantastisk å se så mange mennesker under åpningen. Det viser at småkraft engasjerer, og erfaringene våre i dette prosjektet, med godt samarbeid og involvering av grunneiere og lokalmiljø, viser hvor mye småkraften kan bety for små og store lokalsamfunn over hele landet, sier daglig leder i Cadre, Carl-Fredrik Lehland.  

Daglig leder i Cadre, Carl-Fredrik Lehland, under åpningen av Flateland kraftverk.

Flateland kraftverk, som har vært under bygging siden 2021, vil produsere 47 GWh fornybar energi årlig. Dette er nok strøm til å dekke behovet til alle husstandene i Birkenes kommune – pluss rundt 500 til.  

Mykjåland oppfordrer til mer småkraft

Gro-Anita Mykjåland, som er medlem av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, fremhevet betydningen småkraften har i Norge.  

- Vi trenger mange flere prosjekter som Flateland, og det før 2030. Det kan bygges ut mye mer fornybar kraft i Norge. For å få til det er småkraft et viktig og kraftfullt bidrag, sa Mykjåland  fra scenen.

Mykjåland trakk frem det gode samarbeidet mellom engasjerte grunneiere, lokale underleverandører og aktører som kan bidra med bygging og finansiering, som god inspirasjon til andre småkraftprosjekter rundt om i landet.

Mange feststemte deltakere under åpningen

Hele Birkenes kommune var invitert til den høytidelige åpningen, hvor det var omvisning, grilling og kulturelle innslag. Rundt 150 feststemte deltakere møtte opp, og kunne bekrefte stor interesse og engasjement for småkraft i lokalsamfunnet.

Det var mange som ville være med på åpningen av Flateland kraftverk.

– Arbeidet med å få på plass et kraftverk her i bygda har vært en helt spesiell tid i livet mitt. Jeg har fulgt prosjektet tett hele veien, blitt godt kjent med de som har stått på og observert hvordan man bygger tunneler. Underveis kunne jeg bidra ved å lage mat til “gutta boys” som jobbet på anlegget. Samarbeidet har vært utrolig bra, sier Ole Morten Vegusdal, en av grunneierne ved kraftverket.  

Flateland kraftverk ble bygget på rekordtid takket være godt samarbeid mellom entreprenøren Tinfos, Finsk Kraft og Cadre.  

Finsk Kraft, som eies av 17 lokale og regionale finske energiselskaper, er største eier i kraftverket. I tillegg eier 11 minoritetsaksjonærer 10 prosent. Cadre drifter kraftverket og Finsk Kraft leier fallrettighetene av grunneierne. Tinfos har vært hovedentreprenør.

– Takket være godt samarbeid med entreprenør Tinfos kunne vi starte opp produksjon tre måneder før avtalt tidspunkt. Kraftverket har vært i prøvedrift siden januar 2024, og alle erfaringer til nå viser at alt fungerer som det skal, sier Lehland.

Samarbeidet mellom Cadre, grunneierne og andre vært avgjørende, fortsetter han.  

– Det krever mye kunnskap og stødige hender å gjennomføre den jobben som er gjort her. Myndighetene med NVE i spissen har gjort en viktig og god jobb her. Det har blitt lagt til rette, men er også stilt strenge og tydelige krav.

Flateland kraftverk vil produsere 47 GWh fornybar energi årlig. Dette er nok strøm til å dekke behovet til alle husstandene i Birkenes kommune – pluss rundt 500 til.  

Småkraftselskap med store ambisjoner

Cadre har som mål å levere 2 TWh vannkraft til Norge innen få år, nok til å forsyne 125 000 husstander med strøm. Vi har allerede 50 avtaler om fallrettigheter og 10 konsesjonssøknader inne hos NVE.

– Vi har fra oppstarten vokst til å ha over 650 GWh fornybar energi i porteføljen, og har akkurat nå 10 søknader om konsesjoner inne hos NVE. Det aller viktigste for oss nå er å bygge ut mer fornybar kraft raskt, som Norge er helt avhengig av nå, sier Lehland.

  • Flere bilder fra åpningen kan du finne ved å følge Cadre på Facebook og LinkedIn.