Hundrevis av elever på besøk til Kleivelvi kraftverk

I årene som kommer vil vi trenge stadig mer fornybar energi, og småkraft er en stor del av løsningen. Da er det avgjørende at også de unge generasjonene kjenner den store verdien småkraften representerer.

En regnfull sensommeruke tok om lag 200 elever fra Nordal Grieg videregående skole fatt på reisen fra Bergen sentrum til Kleivelvi kraftverk ved Mjølfjell, en liten time fra Voss.

Der fikk de møte Thomas Randgaard Larsen, ansatt i Cadre, som har stått for en solid oppgradering og modernisering siden kraftverket først ble satt i drift for over hundre år siden. Det nye kraftverket er bygget vegg i vegg med den gamle bygningen, som har stått der siden 1919.

Nytt liv i et tradisjonsrikt kraftverk

Helt siden kraftverket i sin tid var nytt, har lokalbefolkningen hatt stor glede og nytte av kraftproduksjonen. Siden 1946 er det Mjølfjell Ungdomsherberge som har eid kraftverket. I disse dager tar Cadre over driften.

Oppgraderingene har ført til at kraftverket nå kan forsyne hele 150 husstander med strøm. Den gamle installasjonen som tidligere utgjorde kraftverkets hjerte, vil bli beholdt åpen for undervisningsbesøk og til inspirasjon til alle som vil lære om kraftverkets viktige rolle for både lokalsamfunnet, regionen, og for Norge. Slik skapes det nytt liv og ny verdi fra det historiske kraftverket.

Kleivelvi kraftverk sett fra oven. Her omdannes elvekrefter til fornybar energi.

Akkurat nå er Larsen i en søknadsprosess med NVE, med ønske om at det gamle kraftverket kan drives som et besøkskraftverk. Det vil nok mange besøkende til Mjølfjell Ungdomsherberge, som ligger rett i nærheten, og andre besøkende sette pris på.

- Kraftverket er et klenodium ved siden av det nye og moderne, sier Larsen.

Den hvite bygningen er det originale kraftverket, mens det nye og oppgraderte er bygget vegg i vegg.

Viser ungdommene mulighetene i småkraft

Under besøket fikk elevene høre om den historiske betydningen av vannkraftverket, hvordan teknologien bak kraftverket fungerer i praksis, og hvordan Kleivelvi kraftverk nå er rustet for en ny tid.

De fikk også høre om den avgjørende rollen energiomstillingen har for å sikre at Norge har tilgang til trygg og fornybar kraft også i fremtiden, samt småkraftens viktige bidrag til dette formålet. Særlig på Vestlandet er småkraft viktig for å sikre mange lokalsamfunn både kraft og verdiskaping.

Med små naturinngrep, stort potensial og lavt konfliktnivå, er småkraften pekt på av mange som en nøkkelbrikke i å sikre at Norge styrer bort fra et kraftunderskudd i fremtiden.

En bransje for fremtiden

For å løse utfordringene verden står overfor, er vi avhengige av at flere kloke hoder velger seg en karriere innen fornybar energi. Det var et viktig budskap overfor de unge, lovende som tok turen fra Bergen for å besøke kraftverket.

Vi takker så mye for besøket, og for muligheten til å dele av vår kunnskap og ekspertise om kraftfeltet til den neste generasjonen. Vi ønsker alle gode krefter hjertelig velkommen til å velge seg en karriere i det som er en stor del avløsningen på Norges kraftforsyning, nemlig småkraften.

Thomas Randgaard Larsen forteller engasjert om småkraftens betydning for Norges energibehov.

Flere bilder fra besøket, og bilder av kraftverket, finner du på Cadres Facebook- og LinkedIn-side.

Vil du ta med klassen din, en studiegjeng eller kollegaene dine på omvisning på et av våre småkraftverk? Ta kontakt med Øystein Flåt i Cadre på telefon 9004 888.